Dary přírody

Znáte rostlinu vyznačující se nádhernými bílými květy, pronikavou vůní a výraznými léčivými účinky? 

Jedná se o černý bez (Sambucus nigra).

Černý bez patří mezi původní rostliny prakticky v celé Evropě kromě nejsevernějších oblastí. Je rozšířen také v Asii mezi Malou Asií a Kaspickým mořem.
U nás bez najdeme často tam, kde je půda bohatá na dusík. Roste v blízkosti lidských obydlí, kolem cest, na rumištích nebo skládkách i ve volné přírodě. Projděte nejrůznější mýtiny, rokle, meze nebo kamenné stráně, možná roste u vás za plotem.

Keř je zhruba 7 metrů vysoký, na kterém v období května a června doslova září květenství v barvě slonové kosti, které vábí nejen svou krásou, ale i pronikavou vůní. Koncem srpna je pak vystřídají malé, černé a kulaté plody.

Určitě znáte rčení: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni“. Neexistuje žádná  část keře, která by se nedala použít v medicíně – ať už jako domácí léčivo, tak jako přísada do klasických alopatických léků. Magické účinky oceňovaly v minulosti hlavně nevěsty. Podle tradice měl každý novomanželský pár dostat alespoň jednu rostlinku bezu, aby jim zaručila štěstí a plodnost.

Květy se vyznačují vysokým obsahem flavonoidů, éterických olejů nebo tříslovin.
Odvar z květů má očistné účinky, rozpouští hleny a podporuje pocení. Snižuje horečku, má močopudné účinky a tiší kašel. Neslazený čaj uleví od zažívacích potíží, nadýmání, špatného trávení nebo problémů se žlučníkem.

Plody obsahují velký podíl vitamínů C a B, karotenu nebo organických kyselin.
Stejně léčivou sílu jako květy, mají i plody. Za syrového stavu mají projímavé účinky, které se při projití varem ztrácí. Šťáva vylisovaná z bobulí černého bezu se používá při léčbě migrény, nervových chorob a bolestí například při zánětu trojklanného nervu.

Celá rostlina pak obsahuje fytoncidní látky – látky bojující proti bakteriím.
Kůra černého bezu se používala zevně jako obklad při potížích s revmatismem nebo při výskytu křečí.

Možná že si každý rok sušíte květy černého bezu nebo z nich děláte bezinkový sirup. Já jsem v mládí dělala dokonce bezinkové řízky. Ale smažené a tepelně upravené již nejím a tak si z květů bezu dělám bezinkovou limonádu. Zkoušeli jste? Pokud ne, neváhejte a pusťte se do její přípravy. Je vážně výborná.

Co budete potřebovat:
 
  • 3 litry vody
  • 10 květenství černého bezu
  • 1 biocitron
  • med
  • lístky meduňky, skořice, čerstvý zázvor, hřebíček (nemusí být)
Postup:
 
  • Sklenici nebo dskleněný džbán naplním do 3/4 převařenou, ale již vychladlou vodou. Pak přidám med a řádně promíchám - med tímto postupem neztratí žádný ze svých blahodárných léčivých účinků.
  • Přidám na plátky nakrájený citron (buď bio nebo bez kůry), můžete zkusit  na ochucení lístky meduňky, skořici, hřebíček nebo kolečka čerstvého zázvoru. Vložím květy černého bezu a doleji vodu. Nezapomeňte z květů jemně vyklepat broučky a jiné potvůrky. Nechte 24 hodin louhovat, nejlépe na sluníčku a limonáda bude obohacena o sluneční energii. 
  • Nakonec přeleji do skleněné láhve a šup s limčou do lednice.

Limonáda je vážně výborná, plná vitamínů  a velmi osvěžující. Balkánci věří, že vůně bezinkových květů zahání smutek :-)

101355435_4149481728403264_5793506085931319296_n 100997205_266065597876051_6787037115050885120_n

Více na: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/recept-ktery-musite-vyzkouset-bezinkova-limonada